Иран е разширил обогатяването на уран до 60 на сто чистота

...
Иран е разширил обогатяването на уран до 60 на сто чистота
Коментари Харесай

Иран разширява обогатяването на уран до 60% с ново съоръжение

Иран е разширил обогатяването на уран до 60 на 100 непорочност със оборудване в още един цех, оповестява Ройтерс, базирайки се на иранската телевизионна мрежа Ес Ен Ен и иранската студентска осведомителна организация ИСНА. 

Това става в. За задачата се употребяват центрофуги IR6 - от най-новия модел, който Иран стартира да конфигурира в това предприятие през 2021 година Центрофугите са машини, които въртят с огромна скорост уранов газ, с цел да получат от него гориво за атомни реактори или материал за нуклеарни оръжия. 

Миналата седмица Международната организация за нуклеарна сила изиска от Иран да сътрудничи повече с инспекторите на Организация на обединените нации. Предполага се, че обогатяването на Уран до цитираната непорочност е отговорът на Техеран на резолюцията на МААЕ.

Досега Иран обогатяваше уран до 60% в други свои нуклеарни обекти - Натанз в провинция Исфахан и Карадж, покрай Техеран.

В признатата предишния четвъртък резолюция МААЕ изиска Техеран да сътрудничи на следствието ѝ за следи от уран в три недекларирани обекта. Това оповестиха дипломати при гласуването на документа на закрито съвещание на Управителният съвет на МААЕ, който включва представители на 35 страни.

Разследването пречи да продължат договарянията за възобновяване на сделката  от 2015 година за иранската нуклеарна стратегия. Иран изиска то да завърши, преди да продължи да договаря. Това е втората резолюция по въпроса. 

Иран стартира още веднъж да обогатява уран оттатък тавана, избран от договорката, откакто Съединените щати при тогавашния си президент Доналд Тръмп се изтеглиха през 2018 година от нея. 

Сделката от 2015 година позволяаше на Иран да употребява единствено най-старите си центрофуги IR-1 и да обогатява уран до малко под 4%.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР